Cirkusarna NaokROG

Cirkus se nahaja v pritličju, desno od vhoda v kompleks Tovarne Rog. Lahko se pohvali z odličnim pogledom na dvorišče.

Lokacija prostora na zemljevidu

15

2006

Cirkus, cirkuško/gledališke predstave, treningi za fizično in psihično pripravljenost, izvajanje delavnic različnih cirkuških veščin za javnost, prosti treningi/odprte vaje, glasbene improvizacije, predavanja, glasbeni nastopi.
Vsa dejavnost temelji na prostovoljem delu in prostovoljnih prispevkih.

 • Priprava prostora za delo (čiščenje)
 • Popravitev strehe
 • Beljenje sten z gašenim apnom
 • Namestitev vrat in pregradnih sten
 • Izolacija prostora
 • Dvig tal (izdelava parterja, ki omogoča boljšo vadbo in služi kot izolacija)
 • Namestitev peči

Cirkusarna NaokROG služi kot vadbišče različnih cirkuških in sorodnih veščin, ki temeljijo na medsebojni izmenjavi znanj, prav tako pa tudi kot gledališče, kjer si lahko zainteresirana javnost ogleda sadove teh vaj. Tu se izvajajo tudi delavnice različnih cirkuških veščin, za ljudi vseh starosti in nivojev znanja. Sodeluje z različnimi umetniškimi skupinami in gosti glasbene nastope ter predavanja. Prostor ponuja zatočišče tudi potujočim cirkusantom, ki pridejo v Ljubljano nastopat ali pa so samo na poti. V zameno za pomoč v prostoru, lahko tu vadijo, izmenjajo kakšen trik ali samo počivajo.

Njena dejavost je dostopna vsem saj temelji na prostovoljem delu in prostovoljnih prispevkih. Dobrodošel je vsakdo, ki želi prostoru ponuditi roko, za delo ali vajo.

 • 28.3.: Cirkuške delavnice in predstava v okviru 9. Obletnice in dneva odprtih vrat v Rogu
 • 30.5.: 10. Obletnica Cirkokroga- društva za cirkuško pedagogiko
 • 13.8.: Odpadniški odprti oder: Puf! Edition. Cirkuško/gledališko interaktivna predstava v sklopu festvala Puf!
 • 18.8: Koncert glasbene skupine “Miki Solus”
 • 8.11.: “Into The Heart of Autumn - HOLISTIC MOVEMENT & YOGA WORKSHOP.” Vodena delavnica joge.
 • 31.10.: “Neka noč” Predstava v sodelovanju z Modrim kotom.
 • 19.12.: “V iskanju nočnega življenja” Prednovoletna predstava .
 • 10.1-13.1.: “Image(in)-action”: Večdnevni seminar joge in sodobnega plesa
 • Predavanje Bojana Anđelkovića
 • 22.2: “Chopin a la Jazz” Koncert pianist ter kontrabasista ob 206 obletnici rojstva Frederica Chopaina.
 • Na tedenski bazi se odvijajo delavnice zračnih tkanin “Aerial movement lab” pod vodstvom dveh mentoric, glasbene improvizacije, odprti treningi in treningi fizične pripravljenosti

2015:

2014:

Veliko število aktivnih članov Cirkusa v Rogu se tudi izven Tovarne Rog ukvarja s pedagoškim delom katerega medij je cirkus. Dva izmed njih se trenutno v procesu profesionalnega izobraževanja na cirkuški šoli “Vertigo” v Torinu. Sodelujemo tudi z Zavodom Buffeto, ki vsako leto organizira festival sodobne klovnade, za katerega smo letos vadili tudi v Rogu.

Različni člani nastopaju na mesečnem dogodku “Cirkus na mesec”, ki se vrši v Kudu Franceta Prešerna.

Cirkuška dejavnost ima mesto v Rogu v istem prostoru že od samega začetka zasedbe 2006. Najprej je neformalna skupina cirkusantov in njihovih prijateljev prostor očistila. Izvedlo se je osnovna dela, podiranje nekaterih motečih sten, pridobivanje prostornosti. Sprva se je v uporabo in urejanje vzel širši kompleks prizidkov pred tovarno, če gledamo z dvorišča, na zahodni strani. Ko so se kasneje pojavili drugi potencialni uporabniki s potrebo po večjem prostoru, se jim je prepustilo del očiščenih prostorov. Jedro cirkuške dejavnosti je vseskozi ostalo v istem prostoru kot je še danes.

Koncept uporabe cirkusa je bil zasnovan kot odprt prostor, do katerega ima dostop sleherni posameznik, ki se tam znajde. V obdobjih, ko uporaba ni bila intenzivna, je prišlo do souporabe s strani dveh posameznikov, ki sta prostor uporabljala kot prehod do sosednje dvorane, kjer sta imela rezidenco/skladišče. Sčasoma se je njuno skladišče razširilo tudi v cirkus in naprej. V tem času se je prostor dal pod ključ, narejena so bila tudi vrata v zunanjo steno, ki jih prej ni bilo.

Vsebine:

Odprte, javne delavnice za otroke in odrasle, prostor za interne vaje, produkcije (enkratne in večkratne), izmenjava znanj. Naproti cirkuški šoli in dnevnem centru cirkuških veščin.

Prostor:

Cirkusarna je zdaj tako vadbeni kot performativni prostor. Vizija je, da se to loči, da je cirkusarna samo za vaje, nastopa pa se v dvorani/gledališču, ki ga bomo zgradili v Rogu. Vgrajena mašina za kokice. Dodelava prostora za možnost izvajanja večih veščin (hoja po vrvi)

Kolektiv:

Sodelovanje z zunanjimi (tujimi in domačimi) cirkuškimi artisti in ostalimi ustvarjalci in gibalci, sprejemati potujoče kompanije v goste. Omogočiti prostor za vajo in nastop tujim in domačim, ustvarjati produkcije skupaj. Širjenje kolektiva cirkuških in sorodnih artistov.